Eén zoektocht, twee gesprekken en de baan die écht bij mij past
De speld in de hooiberg
Een baan vinden die helemaal bij je past… Het klinkt zo makkelijk, maar de werkelijkheid is vaak anders. Uren zat ik te scrollen in vacaturebanken, websites van bedrijven en op LinkedIn. Ineens kwam daar de vraag voorbij die mij triggerde verder te lezen en mij uiteindelijk deed besluiten te solliciteren: “Ben jij een Maatschapper?”. Die bleek ik te zijn.
Alle vormen en smaken
Na dit half jaar kan ik met zekerheid zeggen dat ik de speld in de hooiberg heb gevonden: ik zit hier écht op mijn plek. Ik merk dat ik steeds beter weet wat mijn rol is binnen projecten en waar mijn kracht ligt. Ik leer van mijn collega’s, van opdrachtgevers, en ook van trainingen zoals Factor-C.
Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan werken bij de Maatschap is de veelzijdigheid aan opdrachten en opdrachtgevers. Sinds mijn start hier ben ik aan de slag gegaan voor vier verschillende opdrachten. Allen hebben andere taken en verantwoordelijkheden.
Zo werk ik bij Rijkswaterstaat samen met twee collega’s mee aan het focuspunt Smart Mobility. Samen hebben we in de afgelopen maanden een nieuwe intranetpagina opgezet, vijf super leuke vlogs geproduceerd, zijn we gestart met een nieuwsbrief en monitoring en zijn we bezig met het doorontwikkelen van de strategie. Daarnaast werk ik mee aan Expeditie RWS2050. Met Expeditie RWS2050 oriënteert Rijkswaterstaat zich op de verre toekomst en de betekenis die ze daarin heeft. Ons is gevraagd dit project communicatief te ondersteunen, zodat de mogelijke toekomsten voor 2050 niet alleen gaan leven, maar er ook naartoe gewerkt kan worden. Mijn belangrijkste rol in dit project is het aanjagen, motiveren en ondersteunen van het expeditieteam. En dit is een rol die goed bij mij past.
Ook werk ik sinds kort mee aan het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens, een interdepartementaal programma waarin vijf ministeries nauw met elkaar samenwerken om maatwerk voor professionals in het sociaal domein mogelijk te maken.
Kortom: ik schakel de hele dag tussen opdrachtgevers en opdrachten. Ik hou ervan. De afwisseling, de chaos, de regie die je zelf moet houden. Het houdt mij scherp en alert. Never a dull moment.
Thuis voelen vs thuis zitten
En tegelijkertijd begon deze functie ook een beetje gek. Al gauw moest ik verplicht thuisblijven. Als echte Brabander hoorde ik bij de eerste groep die door de coronamaatregelen niet naar kantoor mocht. Hoe doe je dat bij een organisatie waar je nog maar zo kort werkt? Met wie moet ik nu mijn lunch eten? Sparren over een opdracht? Of kletsen bij het koffieapparaat. Dat vond ik erg spannend. En natuurlijk viel het mee!
Inmiddels ben ik weer af en toe op kantoor, en het is fijn om mijn collega’s weer in het echt te zien. Toch heeft deze online inwerkperiode mij ook een hoop gebracht. De lieve kaartjes, de Zoomborrels, de online yogasessies – en het napraten over de ingewikkelde yogahoudingen die we niet begrepen -, de ochtendpraatjes drie keer in de week.
Ja, het was een uitdaging en ja het was spannend. Maar zelfs in deze tijd voelde ik me hartstikke verbonden tot het team. En als je dát hebt, dan weet je dat je goed zit.
Het Maatschapsgevoel
Vind jij het ook lastig om aan de hand van vacatureteksten te bepalen of de Maatschap bij je past, maar ben je wel nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact met mij op. Het lijkt me hartstikke leuk je op een informele manier meer te vertellen over mijn werk als Maatschapper. Wie weet helpt het jou verder en anders hebben we in ieder geval beide een lekkere kop koffie op.